Wat leerden we tijdens de oktobermaand

 

De oktobermaand zit erop. We deden heel wat leuke activiteiten die je hieronder kan lezen. Er werden heel wat sfeerbeelden gemaakt die we graag met jullie delen. Veel lees- en kijkplezier, tot in november. 
Groetjes juf Deirdre!

rekenen
Tijdens de rekenlessen leerden we heel wat nieuwe dingen, was er tijd voor herhaling en zaten we ook voor de eerste keer met een proevenweek.
Getallenkennis: Er volgden enkele herhalingslessen rond breuken, een deel van een breuk nemen en getallen tot 10 000. Ook de verwoording van de begrippen teller, breukstreep en noemer konden hierbij niet ontbreken. 
Bewerkingen: We werken verder met de lange rij en de handige rekentrucjes bij het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen tot 10 000. Ook het cijferen tot 10 000 kwam aan bod.
MeetkundeNa de les rond de datum en kalenders maakten de leerlingen een eigen jaarkalender tijdens het zelfstandig werk op vrijdag. De jaarkalender wordt later nog gebruikt in ons wero-thema 'de tijd'. Tijdens de laatste week tekenden we eenvoudige en moeilijke patronen op ruitjes en pijleninstructies.
Meten en metend rekenen: De klok werd verder herhaald aan de hand van een handig stappenplan. Wat ging dat vlot zeg...

taal en spelling
De creatieve taak rond de ei-tekening werd afgewerkt. Samen bekeken we de gemaakte tekeningen en bespraken we alle ei-woorden. Iedereen kon mooie en originele werkjes afleveren. Nadien volgde een stemming in de klas en vonden we 3 toptekeningen: proficiat aan Camille, Louis en Lars. Alle tekeningen werden in de klas uitgehangen.

wero
Het thema met andere ogen over blinden kwam aan bod in de oktobermaand. In klas leerden de kinderen over de soorten blinden, blindengeleidenhond, de vleermuis,... We maakten ook kennis met de Braillekoffer en kropen even in de voetsporen van een blinde persoon. Aan de hand van een doorschijfsysteem voerden ze (geblinddoekt) verschillende opdrachten uit: je eigen naam typen in Braille, wandelen met speciale brillen en stok, boeken voelen, een beker water vullen, een lijnstuk tekenen en woorden herkennen. Foto's van deze activiteit vind je hier. Nadien sloten we het thema af met een boeiende uitstap aan het centrum voor blindengeleidehonden in Koksijde. De foto's van deze uitstap vind je hier.    
In de klas bereidden we ons ook voor op Meester op de fiets. Aan de hand van prenten en beschrijvingen in het verkeer mixten we alles bij elkaar. We knipten en plakten alles bij de juiste combinatie. Op dinsdag 12 oktober gingen we uiteindelijk naar de sporthal in Pittem waar we enkele behendigheidsoefeningen uitvoerden. Eerst enkele korte opdrachten op de parking zoals per twee fietsen, elkaars hand tikken, een spelletje of slalommen tussen de kegels. Vervolgens eindigden we het fietsavontuur met 2 parcours vol obstakels. De foto's van deze activiteit vind je hier.

godsdienst
Thema 2 over gewetensvol handelen is bijna afgerond. Er kwamen weer een aantal Bijbelverhalen aan bod. Eén daarvan was De Barmhartige Samaritaan. Het verhaal werd verteld met ondersteuning van een decor en bijpassende stokprenten. Het verhaal werd even in de godsdiensthoek geplaatst.

muzische vorming
Tot slot werkten we ook tijdens de muzische lessen rond het thema over de zee en de blinden. Met de meegebrachte schelpen maakten ze een mooi schelpenkunstwerk op papier. Nadien maakten ze hun handen vuil tijdens het blind boetserenMet de blinddoek op, voelden ze allen een gekregen voorwerp. Nadien probeerden ze dit na te maken in klei, uiteraard geblinddoekt. De resultaten vind je hierHet blind boetseren was zelfs zo inspirerend dat Martijn zijn gemaakte olifantjes ook in het echt meebracht om erover te vertellen. 
We werkten ook enkele creatieve lessen uit rond 2 dieren uit het jaarthema: de leeuw en de kameel.


allerlei
- Proficiat aan de jarigen in oktober: Faye, Mathis Tuytens en Mathis Schelstraete. We vierden hun verjaardag in klas!
- Op donderdag 28 oktober maakten we allen pompoensoep met spinnenpootjes. Iedereen hielp mee de groentjes snijden. Nadien stond de soep een lange tijd op het vuur en werd ze gemixt. Op het einde van de dag konden we nog smullen van de lekkere soep.
- De laatste dag voor de vakantie sloten we samen met 4A af in Halloweenstijl. Aan de hand van 6 gemaakte boxen konden de leerlingen vol plezier werken op een Chromebook, kleuren, stempelen, tekenen, versieren, spelen en leren. Een dag vol plezier in hun mooiste Halloweenoutfits. De foto's vind je hier.